Kalijum bromat
( E924) je hemijski oksidant koji se dodaje u formulu za hleb jer utiče na
reologiju testa i kvalitet pekarskih proizvoda. Oksidanti poput kalijum bromata
poboljšavaju jačinu testa, i daju hleb sa boljim obimom i teksturom vekne
(krajnji proizvod je pufnast, mekan i neprirodno beo).
Da li kalijum bromat može da izazove
kancer?
U testovima na
laboratorijskim životinjama, izlaganje kalijum bromatu dovelo je do povećana
učestalosti benignih i malignih tumora
bubrega životinja, štitne žlezde i drugih organa.
Kalijum bromat
može da poremeti genetski materijal unutar ćelije. Naučnici su ispitali
nastala oštećenja u ljudskoj jetre i ćelijama creva do kojih je došlo
izlaganjem kalijum bromatu i otkrili prekide DNK lanaca i hromozomska
oštećenja.Uprkos značajnom dokazima o štetnosti kalijum bromata, prehrambena
industrija već dugo tvrdi da ova istraživanja nemaju uticaja na pekarske
proizvode. Tvrde da se kalijum bromat tokom pečenja potpuno konvertuje u
kalijum bromid (oni koji su bili u vojsci znaju šta je ovo), koji nema
kancerogena svojstva.Međutim, ispitivanja izvedena u Velikoj Britaniji su
pokazala da se kalijum bromat nalazi u pecivu posle pečenja u merljivom nivou.
Ne kupujte hleb ili pečene proizvode u
kojima se koristi kalijum bromat.
Potrošači bi
trebalo da svesno izbegavaju prehrambene proizvode koji sadrže ovu hemikaliju.
Proizvođači bi trebalo da obezbede alternativne metode i sastojake za
proizvodnju svojih peciva.
Literatura:
- http://www.livescience.com/36206-truth-potassium-bromate-food-additive.html
- https://www.cspinet.org/new/bromate.html
- http://www.ewg.org/research/potassium-bromate
- https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_bromate
No comments:
Post a Comment