Thursday, June 16, 2016
GMP ljubavna pesma
Mislite da je nemoguče napisati GMP ljubavnu pesmu? Izazov je prihvaćen. Ovo je omaž 21 CFR Deo 211 - Poglavlju H , "Ona je više od skladišta u meni".
Wednesday, June 1, 2016
Priručnik za ISO 55000
U prilog standardu ISO 55000, Upravljanje imovinom – Pregled, principi i terminologija, ISO je objavio i priručnik koji se odnosi na ovu oblast – „ISO 55000: Asset management – What to do and why?“ (http://www.iso.org/iso/news.htm?refid=Ref2068).
Priručnik daje mnogo praktičnih primera koji će pomoći organizacijama da razvijaju svoje sisteme upravljanja imovinom (imovina može biti bilo šta od vrednosti ili potencijalne vrednosti, kao što su infrastruktura i naftne bušotine, ali i nematerijalne stvari kao što su reputacija kompanije ili znanja zaposlenih u kompaniji.
Primeri
iz stvarnog života dodaju "boju" na slici Upravljanja sredstvima
koje na sistematski način može doneti stvarne uštede u različitim
organizacijama, i priručnik ima za cilj da podrži mnoge organizacije u
razumevanju šta je moguće uraditi i kako to postići.
Priručnik,
kao i standard ISO 55000:2014 na engleskom jeziku možete kupiti u prodavnici
ISS-a.
Sunday, May 22, 2016
GMP za proizvođače ambalaže
Evropsko udruženje za proizvođače kartonske ambalaže objavilo je još u decembru 2013, vodič dobre proizvođačke prakse (GMP) za kompanije koje se bave proizvodnjom kutija koji dolaze u kontakt sa hranom, koje bi mogle doći u kontakt sa hranom ili koje bi mogle biti izvor hemijske kontaminacije hrane.
Kompanije koje proizvode materijale koji dolaze u kontakt sa hranom dužne su da sprovedu GMP procedure (Uredba EZ br 2023/2006).
GMP vodič za proizvodnju kartonske ambalaže trebalo bi da bude "ugrađen" u sistem upravljanja kvalitetom, kao što je ISO 9001, i ne bi trebalo da se koristi kao samostalni dokument.
Friday, May 20, 2016
Budućnost tržišta probiotskih sastojaka
Tržište probiotskih sastojaka, koje je sastavni deo
funkcionalnog tržišta sastojaka hrane, trenutno raste zbog sve veće
popularnosti kod potrošača funkcionalne hrane i pića sa probioticima. Starost,
stres, loša ishrana, samo su neki od razloga koji su odgovorni za bolesti varenja,
nadimanja, i smanjene otpornosti na infekcije. Potrošnja funkcionalne hrane
koji sadrže proizvode sa probioticima, pomaže da se ublaže takvi široko
rasprostranjeni problemi.
Procenjuje se da je tržište probiotika dostiglo vrednost od 33,19
milijardi dolara u 2015 godini a prema istim projekcijama tržište probiotskih sastojaka
treba da dostigne 46,55 milijardi dolara do 2020 godine. Predviđen rast je uslovljen
većom potražnjom potrošača za probiotiskim sastojcima u pekarskoj i industriji
konditorskih proizvoda, posebno u zemljama u razvoju kao što su Indija i Kina.
Markets and Markets je objavio Izveštaj koji sadrži studiju
marketinških i razvojnih strategija, zajedno sa proizvodnim portfoliom vodećih
kompanija kao što su CHR. Hansen Holding / S (Danska), Danone (Francuska),
Nestle S.A. (Švajcarska), Yakult Honsha Co Ltd (Japan), E. I. DuPont de Nemours
(SAD).
U izveštaju se mogu pronaći i kvalitativne i kvantitativne
analize tržišta probiotskih sastojaka, konkurentnost, kao i prioritetne razvojne
strategije ključnih igrača u ovoj oblasti.
Sunday, May 15, 2016
Alati i principi za proveru efektivnosti CAPA
Trend analiza –
U slučaju ljudskih grešaka, obuka,
monitoringa životne sredine, devijacija
kod čišćenja, grešaka u testiranju, itd., analiza trenda može da pomogne
da se utvrdi da li smo pomoću definisane korektivne mere rešili problem. Možemo
pregledati podatke u unapred određenom vremenskom periodu i utvrdi da li je
ponovo dolazilo do problema ili odstupanja nakon što je implementirana
korektivna mera. U većini slučajeva, podaci će pokazati da li je potrebno da uspostavimo
druge korektivne mere ili je definisana korektivna mera bila uspešna.
Periodične provere
– Ovaj metod podrazumeva
preispitivanje procesa koji se poboljšava u realnom vremenu. Na primer, ako je
postojala CAPA za poboljšanje prakse presvlačenja, možemo posmatrati unapređenje
prakse presvlačenja pre nego što operater uđe u čistu sobu.
Iznenadne
provere – Provere imaju za cilj da
se obezbedi održavanje usklađenosti u određenoj oblasti. Mogu biti korišćene za
verifikaciju efektivnosti, da bi se
uverili da operateri, procesi ili oprema prate propisane korektivne mere
Uzorkovanje – Uzorkovanje je uspešan metod za proveru
korektivnih mera koje se odnose na praćenje stanja životne sredine ili
laboratorijskih ispitivanja. Na primer, ako je došlo do odstupanja u području ekoloških
limita upozorenja i robusnijih praksi čišćenja primenjenih na licu mesta, mogu
biti uzeti dodatni uzorci da bi potvrdili da li je dodatno čišćenje bilo
efikasano.
Još jedan značajni deo za obezbeđivanje robusnosti i pravilnog upravljanja verifikacijom efikasnosti
CAPA, je uspostavljanje odgovarajućih rokova za obavljanje provere. Veoma je važno
da planiramo dovoljno vremena za sprovođenje
korektivnih mera zadržavajući pri tome, osećaj hitnosti kako bi obezbedili da
problem bude rešen. Neka odstupanja ili
problemi mogu zahtevati jednostavne procedure ažuriranja, prekvalifikacije ili izmene
na delovima opreme. Međutim, u većini slučajeva, CAPA se otvaraju za rešavanje
težih pitanja kao što je promena rasporeda u objektu, menjanje prakse oblačenja,
povećanje broja uzoraka, ili uvođenje novih delova opreme. U ovim slučajevima,
najbolja praksa je da se planira više provera efektivnosti u toku određenog
vremenskog perioda. Možda prva provera može da se uradi u roku od nekoliko
nedelja, ali ostale treba da budu u narednih nekoliko meseci.
Periodični
pregled proizvoda - retrospektivni pregled (najmanje
jednom godišnje) više parametara. Jedan primer periodičnog pregleda proizvoda
je pregled podataka nakon velikih izmena koje su napravljene u objektu ili na opremi
kao deo procesa tehnologije nadogradnje nakon povlačenja proizvoda.
Tuesday, April 26, 2016
Deset pitanja za dobavljače softvera
Izbor odgovarajućeg softvera je veoma osetljiv zadatak za organizaciju, a još više kada radite u organizovanom okruženju.Jedna stvar je pronaći softverski paket, ali ako prodavac ne uzima svoj sistem kvaliteta ozbiljno ovo može imati dramatičan uticaj na kvalitet i funkcionalnost proizvoda. Opšti audit kvaliteta treba vršiti za svakog proizvođača pre nego što se donese odluka o kupovini. Ovde je 10 pitanja koja bi ste morali da pitate svakog prodavca, posebno na nivou sistema kvaliteta.
Upitnik za sistem kvaliteta
1.Da li kompanija ima uspostavljen i dokumentovan sistema kvaliteta?
2.Da li je definisana odgovornost za kvalitet (SOP)? Kakve kvalifikacije su predviđene?
3.Da li se dokumentacija sistema kvaliteta adekvatno kontroliše u smislu pregleda, odobrenja i distribucije.
4.Da li se QS dokumentacija redovno ažurira? (frekvencija)
5.Da li postoje procedure za pregled performansi QS npr. Interne provere, preispitivanje od strane menadžmenta?
6.Da li postoje procedure za obuku i opisi poslova?
7.Da li postoji plan kvaliteta za dizajn, razvoj i implementaciju proizvoda?
8.Da li kompanija koristi podizvođače?
9.Da li kompanija ima kontrolu nad QS svakog podizvođača?
10.Da li je poslovanje kompanije zasnovano na GAMP za kompjuterske sisteme?
Friday, March 25, 2016
Moguća kancerogena svojstva dodataka hrani - kalijum bromat
Hipokrat "Neka lek tvoj bude hrana i neka hrana tvoja bude lek"
Literatura:
Kalijum bromat
( E924) je hemijski oksidant koji se dodaje u formulu za hleb jer utiče na
reologiju testa i kvalitet pekarskih proizvoda. Oksidanti poput kalijum bromata
poboljšavaju jačinu testa, i daju hleb sa boljim obimom i teksturom vekne
(krajnji proizvod je pufnast, mekan i neprirodno beo).
Da li kalijum bromat može da izazove
kancer?
U testovima na
laboratorijskim životinjama, izlaganje kalijum bromatu dovelo je do povećana
učestalosti benignih i malignih tumora
bubrega životinja, štitne žlezde i drugih organa.
Kalijum bromat
može da poremeti genetski materijal unutar ćelije. Naučnici su ispitali
nastala oštećenja u ljudskoj jetre i ćelijama creva do kojih je došlo
izlaganjem kalijum bromatu i otkrili prekide DNK lanaca i hromozomska
oštećenja.Uprkos značajnom dokazima o štetnosti kalijum bromata, prehrambena
industrija već dugo tvrdi da ova istraživanja nemaju uticaja na pekarske
proizvode. Tvrde da se kalijum bromat tokom pečenja potpuno konvertuje u
kalijum bromid (oni koji su bili u vojsci znaju šta je ovo), koji nema
kancerogena svojstva.Međutim, ispitivanja izvedena u Velikoj Britaniji su
pokazala da se kalijum bromat nalazi u pecivu posle pečenja u merljivom nivou.
Ne kupujte hleb ili pečene proizvode u
kojima se koristi kalijum bromat.
Potrošači bi
trebalo da svesno izbegavaju prehrambene proizvode koji sadrže ovu hemikaliju.
Proizvođači bi trebalo da obezbede alternativne metode i sastojake za
proizvodnju svojih peciva.
Literatura:
- http://www.livescience.com/36206-truth-potassium-bromate-food-additive.html
- https://www.cspinet.org/new/bromate.html
- http://www.ewg.org/research/potassium-bromate
- https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_bromate
Subscribe to:
Posts (Atom)