Ako hoćete da laboratorijski zapisi budu pouzdani i verodostojni, onda morate obezbediti da zapisi budu:
1.Čitljiv i razumljivi 2.Autorizovani - ko je napravio zapis ili uneo
podatke i kada? 3.Aktuelani - zapis mora biti urađen za vreme odvijanja
aktivnosti 4.Originalni - informacija mora biti zaapisana na odobrnoj
formi dokumenta, a nikako na komadu starog papira, rukavu laboratorijskog
mantila, itd. 5.Tačni - bez grešaka ili dopisivanja koja nisu
dokumentovana 6.Kompletni - Sve informacije i podaci u vezi sa određenom
aktivnošću moraju biti uključeni 7.Dosledni - Svi elementi u nizu aktivnosti moraju
imati vremensku sledljivost 8.Trajni - Zapisi su napravljeni na kontrolisanim
dokumentima, kao što su laboratorijske beležnice ili kontrolni listovi, ili se čuvaju
na elektronskim medijima 9.Dostupni - tokom čitavog životnog ciklusa za ramatranje, preglede i inspekcije
Često se može dogoditi da
ocenjivač zatraži demonstraciju određene metode. Demonstracija metode je
obavezna u slučaju provere po ISO/IEC
17025, ali je moguće i da kod drugiih provera, na primer tokom provere od
strane klijenta, kada klijent želi da proceni kompetentnost laboratorije za
obavljanje određenih testova. Dobra praksa je da identifikujete osoblje u
laboratoriji koje će u slučaju takvog zahteva uraditi demonstraciju, pre nego
što provera započne.
2. Pregledajte izveštaje iz prethodnih
provera
Pregledajte izveštaje sa prethodnih provera, proverite da li su
sve neusaglašenosti otklonjene, da li su sprovedene odgovarajuće korektivne i
preventivne mere i pokušajte da identifikujete pitanja koja mogu biti od
posebnog interesa.
3. Podelite odgovornosti i odredite zamene
Odrediti stručnjake za
svaku oblast i odredite njhove zamene. Kada
inspektor uputi konkretno pitanje o određenom aspektu laboratorije potrebno je unapred
znati koji zaposleni će dati najbolji odgovor i potrebna objašnjenja.
4. Rute za proveru
Ukoliko je moguće definišite puteve
provere, mnogo je bolje da pripremite ono što želite da proverivač vidi i u
određenom redosledu.
Prođite rutom i proverite sledeće:
Dnevnike instrumenata, status
instrumenata I kalibracioni status
Rok upotrebe hemikalija, reagenasa,
mobilnih faza i rastvarača – uklonite ili zamenite sve reagense kojima je
istekao rok
Laboratorijsko staklo, posebno proverite da li su jasno vidljive kalibracione oznake na volumetrijskim sudovima. Takođe potvrdite da li se koristi propisan kvalitet stakla i da li to možete da dokumentujete.
Zapise o ispitivanjima neusaglašenosti
Rezultate van specifikacije
izveštaje o ispitivanjima reklamacijama
Izveštaje o kvalifikaciji i kalibraciji
instrumenata
Izveštaje Validacije analitičkih metoda
5. Budite dobar domaćin
Pokušajte da saznate što više o svojim proverivačima i o
njihovom području ekspertize. Nemojte da dozvolite da se proverivači osećaju “zapostavljeno”,
dodelite im pratioca(e) koji će u svakom trenutku biti na raspolaganju.
Ne zaboravite da
organizujete ručak i neke grickalice za proverivače.
Izgleda da smo stvarno ušli u 21 vek.
"Aprecia Pharmaceuticals Company today announced that the U.S. Food and Drug Administration (FDA) has approved SPRITAM® levetiracetam for oral use as a prescription adjunctive therapy in the treatment of partial onset seizures, myoclonic seizures and primary generalized tonic-clonic seizures in adults and children with epilepsy.1 SPRITAM utilizes Aprecia's proprietary ZipDose® Technology platform, a groundbreaking advance that uses three-dimensional printing (3DP) to produce a porous formulation that rapidly disintegrates with a sip of liquid.1 While 3DP has been used previously to manufacture medical devices, this approval marks the first time a drug product manufactured with this technology has been approved by the FDA." detaljnije ...
Merenje aktivnosti vode kao parametra koji utiče na kvalitet i bezbednost hrane bilo je sugerisano kada je postalo očigledno da merenje sadržaja vode ne može adekvatno da objasni fluktuaciju rasta mikroorganizama. Koncept merenja aktivnosti vode u poslednje dve decenije služi tehnolozima za za praćenje kvaliteta hrane i najčešće se koristi kao kriterijum za bezbednost i kvalitet. Njegova upotrebljivost se ne može poreći, sa obzirom da biološke ćelije i tkiva nisu homogeni sistemi kao ni prehrambeni proizvodi . Voda u takvim sistemima nije ravnomerno raspoređena, niti se može posmatrati isključivo kao rastvarač.
Zaštita protiv kvarenja hrane
Kvasci, plesni i bakterije zahtevaju određenu količinu raspoložive vode za njihov rast i razvoj. Projektovanje proizvoda sa AV ispod 0.6 daje efektivnu kontrolu. Neki zajednički mikrorganizmi koji utiču na kvarenje proizvoda i njihovi AV limiti su navedeni u tabeli 1. Najjednostavniji način da se smanji aktivnost vode je korišćenje procesa koji dovode do gubitka vode - kuvanje, pečenje ili dehidracija. Procesi koji koriste visoku temperaturu, koriste letalne osobine toplote, dok procesi dehidratacije ili sušenja zamrzavanjem obezbeđuju samo snižavanje AV do nivoa koji ograničava rast mikroorganizama.
Tabela 1.
Grupa mikroorganizama
Primer
aw
Proizvod na koji utiču
Bakterije
Salmonella species
0,91
Sveže meso, mleko
Clostridium botulinum
Kvasci
Torulopsis species
0,88
Koncentrati za voćne sokove
Plesni
Aspergillus flavus
0,80
Marmelade, želei
Halofilne bakterije
Wallemia sebi
0,75
Proizvodi od meda
Kserofilni kvasci
Aspergillus echinulatos
0,65
brašno
Osmofilni kvasci
Saccharomyces bisporus
0,60
Suvo voće
Vezivanje slobodne vode i dizajn hrane
Druge metode uključuju vezivanje slobodne vode dodavanjem neke rastvorene supstance, obično šećera ili natrijum hlorida. Na ovaj način nastaje disbalans u osmotskom pritisku koji izbacuje vodu iz ćelija. Dizajneri hrane suočavaju se sa novim izazovima u održavanju dovoljno niske AV sa mnogim zamenama za masti koji se danas koriste. Masti, koja ne vezuju slobodnu vodu, zamenjuju se vodom ili gelovima da bi se obezbedila mazivost. Ovakvi gelovi ne smanjuju AV i potrebne su dodatne metode kontrole da bi se sprečilo kvarenje.
Definicija aktivnosti vode
Skot je definisao aktivnost vode (AV) kao odnos pritiska vodene pare nad proizvodom (p) u odnosu na čistu vodu (p0).
AV = P / P0
Prema tome, umnožavanjem vrednosti za aktivnost vode sa 100, dobićemo relativna vlažnost atmosfere koja je u ravnoteži sa proizvodom.
RH (%) = 100 k av
Određivanje aktivnosti vode je bolji indeks za praćenje rasta mikroorganizama nego određivanje sadržaja vode
Aktivnost vode bolje predviđa rast mikroorganizama, jer mikroorganizmi mogu koristiti samo "dostupnu" vodu, koja se znatno razlikuje u zavisnosti od rastvorka. U proseku, joni vezuju najvše vode, dok polimeri vezuju najmanje vode; šećeri i peptidi spadaju u srednju grupu. Sa istom koncentracijom, soli smanjuju aktivnost vode više od šećera.
Dodavanjem supstanci sa nižom vrednosti za aktivnost vode može dovesti do komplikovanih rezultata. U idealnom slučaju, inertni materijal može biti dodat da bi se smanjila aktivnost vode, bez bilo kakvih drugih efekata kao što je povećana jonska sila i smanjen površinski napon. U praksi, izbor supstance može imati veliki uticaj. Na primer, možemo dodati so u jednu reakcionu smešu i šećer u drugu. Postupak se može kontrolisati tako da nastale reakcione smeše imaju identične aktivnost vode. Ali rezultati reakcije će se razlikovati zbog različitih uticaja soli i šećera na biološke sisteme. (So i šećer oblik formiraju različite dodatne smetnje.)
Aktivnost vode i “Hurdle” tehnologija
Aktivnost vode treba posmatrati kao spoljašnji parametar kao pH ili temperaturu. Pod određenim uslovima, će delovati sinergistički sa drugim parametrima zaštite proizvoda. Pod drugim uslovima to će biti jedini parametar utvrđivanja ishoda određenog postupka.
1 Odobravanje dobavljača 3.5.1.2 Naravno, sve kompanije treba da imaju dokumentovan program
odobravanja dobavljača, koji treba da obuhvati sve polazne materijale
(uključujući i pakovni materijal) koji ulaze u sastav gotovog proizvoda. Ako imate dobavljača sa niskim rizikom,
možete koristiti upitnik. Za dobavljače polaznih materijala ili materijala za
pakovanje koje ste identifikovali kao dobavljače sa rizikom, BRC očekije
da budu sertifikovani ili da postoji barem neki oblik ocenjivanja dobavljača
ali sa aksentom na bezbednost hrane i sledljivost. Neka od zajedničkih pitanja obuhvataju: ·Imate dobar
program za ocenjivanje dobavljača u koji ste uključili proizvodnju kao
korisnika i QA zbog toga što će oni pomoći u objašnjavanju pravila za ovu
grupu. Ako ne nastupaju zajedno može doći do problema tokom audita postojećih
dobavljača, a posebno može ometati proces odobravanja novih dobavljača. ·Kompanija ima
dobar program za ocenjivanje dobavljača, ali zanemaruje polazne materijala koji
dolaze različitim putevima ili se ne koriste dovoljno često. Drugim
rečima, program je dobar, ali ima malih nedostataka. ·U nekim kompanijama postoji
nedostatak razumevanja višeg rukovodstva o tome koji su stvarni rizici saradnjom
sa nekvalifikovanim dobavljačima sa ni\im cenama.
Rešenja ·Sve zainteresovane strane
implementirati u program. ·Uporedite plan nabavke sa stvarnim
stanjem i korišćenjem materijala ·Razmotriti sve rizike povezane sa
nekvalifikovanim dobavljačima koji imaju niže cene
2 Procena ugroženosti 5.4.1 Procena ugroženosti odnosi se na
falcifikovanje hrane. BRC očekuje da postoje dostupne informacije i da se
razume šta se podrazumeva pod falcifikovanjem hrane. Drugim rečima, kompanija
treba da formira samo-razumevanje svih vrsta rizika koji mogu uticati na vašu
industriju, i treba da znate gde možete da dobijete informacije o svim
potencijalnim rizicima. Na primer , ako vaša kompanija kupuje kandiranu pomorandžu,
vi morate da znate koji potencijalni rizici mogu biti uključeni u taj sastojak.
Treba da znate gde da dobijete informacije, bilo da je to u vašoj organizaciji,
u drugim industrijskim udruženjima, ili čak na web sites kao što su
www.foodfraud.org . Rešenja ·Izvodite
osnovne obuke na temu falsifikovanja hrane ·Upotrebljavajte
osnovne alate za procenu rizika ·Razmišljajte o bezbednosti hrane ·foodfraud.org
3 Procena rizika dobavljača 3.5.1.1 Za grupu polaznih materijala (može
biti uključen i pakovni materijal), ili pojedinačno (u zavisnosti od vrste
vaših operacija), morate proceniti rizik za bezbednost proizvoda, usklađenost
sa zakonskim normama, i kvalitet vaših dobavljača. Morate biti sigurni da ste razumeli sve rizike koji se
odnose na polazne materijale i grupe polaznih materijala. To može uključivati: ·kontaminaciju alergenima ·rizik pojave stranih tela ·mikrobiološku kontaminaciju ·hemijsku kontaminaciju ·zamene ili prevare
Rešenja
·Grupa materijala. Ako imate 300
polaznih materijala, verovatno nećete morati da uradite 300 procena rizika, ali
ćete najverovatnije uraditi desetak. Na primer, sve stabilni sastojci koji ne
zahtevaju posebne uslove čuvanja, mogu se svrstati u jednu grupu. ·Uključite proces pakovanja u vašu
procenu rizika. ·Koristite obiman industrijski
pristup, nemojte se fokusirati samo na vašu kompaniju. Razmišljajte šta se
događa sa sličnim organizacijama, ne samo sa vašom. To će vam pomoći da
proširite svoje horizonte u smislu da znate šta da gledate i šta da tražite.
4 Dijagram toka 2.5.1 Kada ste u fazi sertifikacije BRC, vaš HACCP treba da bude
jako dobar u tom trenutku. Postoji, međutim, jedna oblast koja još uvek ima
tendenciju da bude na listi neusaglašenosti - neusaglašenost dijagrama toka. Ceo HACCP počinje sa dijagramom toka, i to je oblast koja ima tendenciju da
dovede do problema . Potreban vam je dijagram toka za svaku vrstu proizvoda.
Dijagram toka bi trebalo da sadrži fizički raspored, identifikacija svih inputa
(protoka vode, protok otpad, itd ), outsourced procesa, ugovorene poslove, itd Veoma važan sledeći korak nakon kreiranja dijagrama toka je da se uverite da
je on tačno urađen. Ovo bi trebalo redovno raditi. Pored toga, uverite se da
osoba koje je napravila dijagram toka nije ona koji ga proverava.
ISO 14644 deo 1 i 2 su konačno odobreni! Revidirani 14644-1 i -2 standardi su odobreni od strane velike većina članica koje učestvuju u finalnom glasanju ISO/TC 209. Međunarodni standardi će biti dostupni od IEST nakon revizije urednika i prevoda na jezike članica. Više informacija na wvvv.iest.org gde možete naći i nekoliko opcija kursa koji ESVC organizuje za edukaciju zainteresovanih strana u vezi sa zahtevima i korišćenjem novih revizija standarda.
Koncept Meteka sistema za
neutralizaciju infektivnog medicinskog otpada odgovor je na mnogobrojne
probleme koji se javljaju prilikom tretiranja infektivnog otpada biološkim,
hemijskim i termalnim metodama. Inovativni Meteka sistem se u poslednjim
decenijama pokazao kao efikasno i praktično rešenje. Patentirani metod
neutralizacije infektivnog materijala generisanjem mikro-talasa se dokazao kao
najpouzdaniji, pošto se otpad neutrališe direktnim zagrevanjem „iznutra“, a ne
ubrizgavanjem pare kao što je slučaj kod autoklava. Na ovaj način, omogućuje se
da infektivni otpad bude u celosti dekontamiiniran, dok kod dekontaminacije
autoklavom može doći do stvaranja „džepova“ u koje vodena para ne može da uđe i
zaostajanja infektivnog otpada nakon procesa dezinfekcije.
Meteka sistem se sastoji
od neprobojnih kontejnera i kesa otpornih na mikrotalase, u kojima se otpad
bezbedno i lako sakuplja na licu mesta. Nakon toga, kontejneri sa infektivnim
otadom se na kolicima transportuju do Medister aparata u kojima se otpad
dezinfikuje i kao takav je pogodan za odlaganje kao ne-infektivan komunalni
otpad.
Velika prednost Meteka
sistema je sigurnost i prevencija infekcije, pošto se infektivni otpad na mestu
korišćenja stavlja u kontejnere, u kojima se nakon toga transportuje i konačno
dezinfikuje, što znači da je u svim operacijama isključen kontakt osoblja sa
infektivnim materijalom. Još jedna veoma važna prednost ovog koncepta, je da
nije potrebno nikakvo sortiranje infektivnog otpada. Korišćenje METEKA sistema za higijenu i preventivu od infekcije štiti ne samo pacijente, medicinsko osoblje
i osoblje za uklanjanje otpada od povreda i infekcija, već drastično smanjuje troškove za antibiotske lekove kao i troškove za hemijsku
dezinfekciju, koji nastaju dekontaminacijom prostora.
U pitanju je krajnje
jednostavan i potpuno automatizovan postupak dezinfekcije bez visokih
temperatura i pritisaka, u toku procesa nema formiranja sporednih proizvoda
(toksičnih), potrebni su minimalni zahtevi za instalaciju i održavanje. Koncept
omogućava i kontinualnu dezinfekciju infektivnih otpadnih voda.
Ovaj sistem se takodje
pokazao kao ekonomski vrlo isplativ, pošto se koristi minimalna količina
električne energije i vode za ciklus dezinfekcije, dok u stand-by modu skoro da
uopšte nema potrošnje energije. Istovremeno su i zahtevi za angažovanjem
osoblja svedeni na minimum (jedan operater 5-10 minuta po ciklusu).
Meteka sistem za
dezinfekciju preporučuje veliki broj zadovoljnih klinika, bolnica i
laboratorija, od kojih je možda najkompetentniji A.K.H. centar u Beču, koji
koristi Meteka sistem za menadžment infektivnim otpadom.