Analiza
opasnosti na riziku zasnovane preventivne kontrole (HARPC, Hazard Analysis
Risk-Based Preventative Controls) slična je HACCP. Ali ako imate HACCP plan ne
znači da ćete zadovoljiti zahteve HARPC za bezbednost hrane predviđene od strane
FSMA (Food Safety Modernization Act).
Deo 103 FSMA koji se odnosi na preventivne kontrole, obuhvata:
1. Preventivne kontrole hrane za ljudsku ishranu
2. Preventivne kontrole hrane za stoku
3. Strategija zaštite hrane za smanjenje uticaja od namernog falcifikovanja
Da bi ispunili
zahteve iz pravila 1 i 2 potrebno je da koristimo HARPC. HARPC obuhvata
proizvode koji spadaju pod nadležnost FDA (uz izuzetak morskih plodova i sokova,
koji su već obuhvaćeni HACCP standardom).
Razlike između HACCP i HARPC
|
||
Modul
|
HACCP
|
HARCP
|
Osoblje
|
Zahteva tim
|
Zahteva kvalifikovanog
pojedinca sa obukom i iskustvom
|
Opasnosti
|
Obe vrste planova obuhvataju hemijske, biološke i fizičke opasnosti
|
Pored toga, HARPC
pokriva radiološke opasnosti
|
Kritične kontrolne tačke
|
Identifikuje CCP, ali ne
obuhvata preventivnu kontrolu
|
ne razlikuje CCP od
drugih vrsta preventivnih kontrola
|
Monitoring (nadzor,
praćenje)
|
CCP imaju tačno određene
kriterijume koji povlače liniju između onoga šta je prihvatljivo, a šta nije
|
Ne postoje tačno
određeni kriterijumi za sve preventivne kontrole
|
Verifikacija
|
koristi metode koje su van
tipičnih aktivnosti praćenja verifikacije procesa. Cilj je da se obezbedi
poštovanje HACCP plan
|
takođe koristi metode
verifikacije za dodatno praćenje procesa, ali cilj je da se potvrdi plan i da
se sa sigurnošću može tvrditi da se operacije odvijaju u skladu sa ciljevima plana
|
Validacija
|
zahteva dokaz da je plan efikasan. Svi elementi HACCP plana spadaju pod obim validacije
|
potrebne tehničke ili
naučne informacije koje podržavaju plan. Konkretno, informacije koje pokazuju
da će plan biti efikasan u kontroli opasnosti. Kod HARCP, alergijske kontrole,
sanitarne kontrole i vraćanje proizvoda, nisu uključeni u plan validacije
|
Korektivne akcije
|
odbacuje ili prerađuje hranu
koja ne ispunjava zahteve sa postojećim
CCP
|
zasebna procena hrane
|
Evidencije
|
najmanje 1 godinu za
kvarljive proizvode. Evidencije se moraju voditi 2 godine ili u roku trajanja proizvoda
|
2 godine za sve zapisa
|
Ažuriranje planova
|
procenjivanje najmanje
jednom godišnje, ili kada postoje značajne promene
|
najmanje jednom u 3
godine, ili kada postoje značajne promene
|
Sjajno je ako sprovodite HACCP, jer je to i dalje osnova međunarodnih
standarda za bezbednost hrane, a na mnogo načina je komplementaran sa HARPC.
No comments:
Post a Comment