Standardi za
upravljanje bezbednošću hrane postaju zajednički zahtev za poslovanje u lancu
snabdevanja hranom. Neke od prednosti potpuno sertifikovanog sistema
upravljanja bezbednošću hrane su:
1.
Konzistentnost: dobro implementiran sistem upravljanja bezbednošću hrane može
da pomogne preduzećima da konstantno proizvode bezbednu, kvalitetnu hranu koja
zadovoljava zahteve postavljene specifikacijama.
2. "Due diligence"*: Sistem upravljanja
bezbednošću hrane pokazuje da menadžment ispunjava svoje zakonske obaveze koje
su predviđene zakonskom regulativom za bezbednost da hrane i to čini efikasno.
Zakoni u nekim zemljama dozvoljavaju da se efikasan HACCP plan može koristiti
kao dokaz odbrane u sudskim slučajevima trovanja hranom ili u slučaju
kontaminacije hrane.
3.
Konsultacije: sistemski pristup procesima obezbeđuje da zaposleni i druge
zainteresovane strane budu uključeni u posao i svesni problema koji se odnose
na bezbednost hrane, pre nego što nastanu veći problemi.
4. Odgovornost:
Neke osiguravajuće kompanije neće osigurati hranu kod preduzeća koja nemaju
HACCP program.
5. Precizno
određeni troškovi: dobro funkcionisanje sistema upravljanja bezbednošću hrane
će omogućiti dugoročnu ekonomičnost, smanjujući rizik od kontaminacije i
skupog procesa povlačenja hrane sa
tržišta.
*Due diligence - način prikupljanja
informacija koje su investitoru potrebne prilikom donošenja strateških odluka i
podrazumeva analizu operacija neke kompanije
(entiteta) kao i procenu trenutnih i budućih rizika u poslovanju tog
entiteta.
No comments:
Post a Comment